13. Kortárs Művészeti Fesztivál

A valóság változásai

Főként sorozatok, egy-egy kép változásai-változatai láthatók Hegedűs 2 László és Hegedűs Hanna Léna "H2L + HHL" című kiállításán A Szabadművelődés Házában. A tárlat június 7-ig tekinthető meg.

A két képzőművész, apa és lánya tárlatát L. Simon László író, költő, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.


HHL és H2L

– Hegedűs 2 László hosszú évek óta azon érzékeny, figyelő és gondolkodó művészek közé tartozik, akik képesek a hagyományos festészet, az installáció, a technikai képalkotás, a fotográfia és a film sokszögében folyamatosan újraértelmezni képalkotó ösztönük történelmi dimenzióit, önmaguk helyét keresni és kijelölni a folyamatosan változó valóságban – mondta a tárlat megnyitóján L. Simon László. Hegedűs Hanna Léna szerigráfiái kapcsán kiemelte, azokon is fontos elem a valóság rétegeinek felfejtése, akvarelljeit méltatva pedig arról beszélt, hogy ezek a pályája elején járó művész mesterségbeli tudásának markáns bizonyítékai.

A megnyitó keretében L. Simon kisebb filozófiai előadást rögtönzött, Vilém Flusser gondolatat idézve, aki 1991-ben "A történelem vége" címmel tartott előadást a bécsi városházán. Flusser előadásában fontos szerepet kapott a technikai képek hegemóniája és funkciójuk változása.


A tárlatot L. Simon László nyitotta meg

– Flusser szerint a világ leírhatatlan, de valahogy mégis rögzíteni kell a benne zajló folyamatokat. Amikor feltalálták a technikai képeket, az azzal a szándékkal történt, hogy a történeti folyamatok rögzíthetőekké, fotografálhatóakká váljanak. A kulturális hatások azonban új funkciókat adtak a képeknek is: most már nem a történelem megörökítéséről van szó, hanem arról, hogy a történelem meg akar örökülni: a történelem képekbe ömlik. Az emberek azért házasodnak meg, hogy lefényképezkedhessenek. Az emberek felmennek a Holdra, hogy az egész a tévében láthatóvá váljék. Az emberek repülőket térítenek el, hogy a médiába kerüljenek. A történelemnek végül is egyetlen értelme van: az, hogy képbe kerüljön. A történelem eszköze a tévé, a 'tele'-vízió. A képek óriási funkcióváltása zajlott le – idézte L. Simon a prágai származású filozófus gondolatait.

L. Simon László emlékeztetett rá, hogy amikor Vilém Flusser erről beszélt, még nem ismerték a tévét felváltó, újabb képközvetítő szerepű virtuális teret, a Facebookot, így ma már felmerül a kérdés, tud-e kortárs művészet reflektálni arra, ami az analóg és digitális képekkel ebben a térben történik. Ezt követően az eredeti és a másolat témakörét járta körül, annak kapcsán, hogy Hegedűs 2 László és Hanna is állított ki sorozatokat, amelyek ugyanabból a képből kiindulva jutottak el újabb és újabb ábrázolásokhoz, "a valóság különböző rétegeihez" – ahogy L. Simon fogalmazott.

Az esemény a programajánlóban »


13. Kortárs Művészeti Fesztivál © 2012.
Impresszum